Hoera voor de scheppende kracht van de man

Home / Bewustzijn / Hoera voor de scheppende kracht van de man

Een penis associëren we met platte seks, maar het heeft een veel diepere betekenis. Phallos betekent ‘licht’ en staat voor de mannelijke waarden, voor vruchtbaarheid en creativiteit. In essentie betreft het fallus-symbool het eren van de scheppende kracht van de man. Het betekent ook ergens voor staan.  In onze tijd lijkt de fallus totaal taboe. We associëren het met porno, onderdrukking of verkrachting en zeker niet met iets heiligs, moois en liefdevols.

In Kawasaki, Japan, hebben ze jaarlijks het Kanamara Matsuri, oftewel het ‘IJzeren fallus’-festival. De legende erachter betreft een demon met scherpe tanden die zijn intrek nam in de vagina van een jonge maagd. De penis van jonge mannen beet hij het ‘hoofd’ af, op de eerste huwelijksnacht. Tot een stalen penis de moed vond om daadkrachtig en onverschrokken door te dringen en de demon te verslaan. (Deze beet zijn tanden stuk op het harde ding) Nu kon de maagd zwanger worden en baby’s krijgen. Hierna is de ijzeren fallus heilig verklaard en in de plaatselijke tempel geplaatst.

Tijdens dit feest draagt men een enorme, knalroze fallus in een optocht door de straten. En in Komaki – ook weer Japan – is een optocht, waarbij ze penissen in alle soorten en maten door de straten dragen. Je zou het niet denken, maar het is een religieus feest. Volgens het Shinto geloof moet alles wat op Moeder Aarde groeit eerst bevrucht zijn door Vader Hemel. Als ze in Japan iets doen, doen ze het ook goed en overvloedig…

 

 

 

In spirituele en ‘vernieuwende’ kringen, is de man ook de boosdoener, de milieuvervuiler, de verkrachter, de oorlogvoerder. De vrouwelijke energie en waarden zouden heilig zijn. Vrouwen zouden geestelijk verder ontwikkeld zijn, zorgzaam, intuïtief, sociaal, vredelievend, gericht op het belang van de gemeenschap, zoeken naar verbondenheid. Mannen zouden ik-gericht en competitiegericht zijn, doortastend, rationeel, assertief (of agressief), ambitieus en graag de confrontatie aangaan.
In het dagelijks leven merk ik veel andere gedragingen. Ook vrouwen kunnen genadeloos en hard zijn, manipulatief, dominant, venijnig en zeker niet echt vrouwelijk en er zijn absoluut mannen die intuïtief en zachtaardig zijn. Ik hoor vrouwen regelmatig zeggen dat de wereld beter zou zijn als zij de leiding hadden, maar een wereld waarin alleen vrouwen de leiding hebben, vind ik dan een mooi verhaal, maar ik zou niet in een wereld willen leven waar alleen vrouwen de leiding zouden hebben, het komt niet overheen met mijn eigen gevoel voor gelijkwaardigheid. Ik zou niet zonder de man, het mannelijke kunnen. Het is tegen mijn natuur en volgens mij tegen de natuur in het algemeen.

Uiteraard was en is een krachtige beweging tegen de overheersing door mannen en tegen vrouwenonderdrukking zeer nodig, alleen moeten we de man zelf niet met het badwater wegspoelen. Beiden hebben hun unieke kwaliteiten. Om het nog ingewikkelder te maken: Ieder persoon is een mix van vrouwelijke en mannelijke eigenschappen.

De vrouw en de man zie ik als een yin en yang.
Het zijn geen absolute polen als ‘goed’ en ‘kwaad’. Allebei de energieën zijn nodig, ze kunnen ook alleen bestaan in relatie met elkaar. Hoe beter ze met elkaar in harmonie zijn, hoe gezonder het klimaat. Evenmin zijn het statische gegevens, het is een dynamisch proces, een beweging die altijd doorgaat.

Ook vrouwelijke en mannelijke energie en waarden zouden in balans moeten zijn. Dat zorgt voor flexibiliteit en veerkracht. Willen we de onderdrukking oplossen, moeten we weer in contact komen met onze kern, onze essentie, onze natuur. Laat ieder de plaats innemen waar hij zich het meeste thuis voelt en werkelijk betrokken kan zijn.

Je hoeft niet te kiezen tussen gevoelig en zacht of zeggen waar het op staat en zelfverzekerd. Je kunt al je sterke kanten integreren, ze kunnen elkaar aanvullen. Het goede van jezelf ontwikkelen en uitdragen. Zowel intuïtief, verantwoordelijk, sociaal, gevoelig als daadkrachtig zijn. Het ligt ook aan de situatie welke reactie er nodig is.

 

Als je je kind probeert bij te staan, dat in de put zit, reageer je anders dan als je je gezin moet verdedigen.
Pas als je in harmonie en in contact bent met jezelf, kun je je op een vrije en gezonde manier met anderen verbonden voelen. ‘De man’ zou weer in contact moeten komen met het scheppende, het creatieve, het vruchtbare, waar het fallus symbool voor staat. Ook juist in deze tijd zijn daadkracht en manmoedigheid zeer nodig. Ergens durven voor te stáán. Integriteit en authenticiteit!

Steun en geef ruimte aan de man en het mannelijke om weer in zijn ware kracht te komen. Laat hem winnen aan zijn eigen diepte. Geef ruimte en steun aan de ontwikkeling van de vrouw en het  vrouwelijke om weer in haar ware kracht te komen. Laat haar winnen aan haar eigen diepte. Pas dan kunnen man en vrouw weer volledig samen gaan vloeien en zal ieder weer zijn en haar goede eigen plek in kunnen nemen en zullen we beiden weer onze scheppingskracht ten goede gaan inzetten. We zijn samen alles!

 

Related Posts